in de scheikunde en de chemische technologie eik vast product eener vervluchtiging (sublimatie, zie ald.); zoo zijn bloem van zwavel, salmiak enz. sublimaten. S. is ook de meest gebruikelijke naam voor het kwikchloride, Hydrargyrum bvJiloratum, Hg Cl2, bijtende overgehaalde kwik, een kwikzout, dat men verkrijgt bij het sublimeeren van een mengsel van kwik-oxydsulfaat met keukenzout.
Het vormt witte, korstige massa’s, die in alcohol, ether en water oplosbaar zijn. Zijn oplossingen scheiden, zoo zij niet met gedestilleerd water bereid zijn, licht onoplosbaar kwikoxychlorid af, waardoor de werkzaamheid der oplossing verminderd wordt. Het S. slaat eiwit neer. Het is een zwaar vergift; plaatselijk werkt het bijtend; het veroorzaakt hevige maagen darmontstekingen en S.-vergiftiging heeft veelal een doodelijken afloop. In de geneeskunde wordt het tegen verschillende ziekten aangewend, meestal in een oplossing van 1 : 1000 a 2000, en steeds in uiterst kleine doses, inwendig, onderhuidsch ingespoten en uitwendig (in mondspoelingen, baden, zalven en inhalaties). Het is een werkzaam middel tegen syphilis en verschill. parasitaire vormen van huidziekten.
Wegens zijn sterk antiseptische eigenschappen is het bovendien een algemeen gebruikt desinfectiemiddel. Officineel zijn ook de uit S. en zuiver chloornatrium bereide en (om vergiftiging door vergissing te voorkomen) met een roode teerverfstof gekleurde sublimaatpastilles (Pastilli Hydrargyri bichlorati), welke uitsluitend worden gebruikt om te ontsmetten. Sublimaatbad, bad waarbij aan het water 200 gram eener 1 pCt. sublimaatoplossing wordt toegevoegd.