chakal, een tot het geslacht der Honden behoorende kleine groep van nachtroofdieren, die tusschen de wolven en de vossen staan. De jakhalzen hebben een langgestrekten lichaamsbouw, spitse ooren, kleine oogen met ronde pupil, lange baardborstels en een tamelijk grof behaard, gele of bruingele, hier en daar donkerder aankopende huid; hunlichaamshoogte bedraagt zelden meer dan 50 centim.; zij hebben een korteren staart dan de vossen en dragen dezen horizontaal.
Alle jakhalzen verspreiden een zeer onaangenamen geur, die afkomstig is van een klier bij den staart. Zij leven in troepen, graven holen, en zjjn van oudsher berucht om hun nachtelijk gehuil. Het zijn voor het overige bloeddorstige, vraatzuchtige roofdieren, die tegen donker op voedsel uitgaan, dat hoofdzakelijk uit aas en allerlei kleine dieren bestaat; zij verschijnen zelfs in de steden, graven zich toegang tot alle niet zorgvuldig afgesloten plaatsen, waar zich iets van hun gading bevindt, woelen de graven op en verslinden halfvergane lijken, afval en straatvuil; kleine zoogdieren en vogels besluipen zij in den slaap; in hoofdzaak stellen zij zich ook wel tevreden met plantaardig voedsel; groote liefhebbers zijn zij van druiven. De gewone J. of goudwolf, Ganis aureus (zie plaat Hondachtigen I, fig. 4), de vermoedelijke stamvader van verschillende rassen van huishonden, is tot 90 centim. lang en heeft een tot 30 centimeter langen staart; het is eigenlijk een kleine wolf, iets grooter dan een vos, maar hooger op de pooten. Hij komt voor op de Dalmatische eilanden, in Griekenland, Turkije, Zuid-Rusland, Klein-Azië, Perzië, Indië en ongeveer in geheel Afrika, met een menigte plaatselijke verscheidenheden. Hij is goudgeel en grijs gekleurd, op den rug donkerder, aan de keel witachtig.
Hij is een uiterst brutaal en indringerig, doch ook zeer laf dier; den mensch valt hij niet aan. In diergaarden is hij zeer algemeen; men voedt hem in gevangenschap met rauw vleesch; wegens zijn gehuil en zijn stank is hjj echter weinig bemind. De prijs schommelt tusschen 20 en 120 gulden per exemplaar.