Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-12-2016

2016-12-02

Curatieve zorg

betekenis & definitie

Curatieve zorg is alle zorg die erop is gericht om ziekten en kwalen te genezen. Curatieve zorg richt zich zowel op acute als chronische lichamelijke aandoeningen.

Binnen de geneeskunde wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende stromingen van zorg. De meest voorkomende vorm van zorg hierin is de zogenaamde curatieve zorg. Deze vorm van zorg is uitsluitend gericht op het volledig genezen van lichamelijke ziekten en aandoeningen. Vormen van zorg die kunnen worden gezien als curatieve zorg zijn, huisartsenbezoek, een behandeling in het ziekenhuis of kraamzorg.

Curatieve zorg is een van de hoofdtakken van de geneeskunde, veel andere soorten zorg kunnen worden gezien als een vorm van curatieve zorg. Dit zijn bijvoorbeeld, paramedische zorg, spoedeisende zorg en bepaalde gevallen van farmaceutische zorg. In tegenstelling tot curatieve zorg, hebben sommige vormen van zorg juist als doel om de pijn zoveel mogelijk te verlichten of verwachten. Dit zijn bijvoorbeeld palliatieve zorg en terminale zorg.