Gepubliceerd op 18-11-2016

Paramedische zorg

betekenis & definitie

Paramedische zorg is erop gericht om men beter te laten functioneren in geval men een bepaalde ziekte of aandoening heeft. Paramedische zorg wordt altijd uitgevoerd naast de reguliere zorg en heeft als doel om men beter te laten functioneren in het dagelijkse leven.

Paramedische zorg is zorg die wordt gegeven naast de reguliere zorg van een arts. Het woord ‘paramedicus’ is afkomstig uit het Grieks en betekent letterlijk ‘naast de arts’ (‘para’ is naast en ‘medicus’ is arts). Paramedische zorg bestaat in de meeste gevallen uit zorg die erop is gericht om personen met een bepaalde aandoening of ziekte beter te kunnen laten functioneren in hun dagelijkse leven. Een bekend voorbeeld van paramedische zorg is fysiotherapie. Fysiotherapie heeft als doel om blessures aan de spieren en de gewrichten te verhelpen en hiermee het dagelijks functioneren van het bewegingsapparaat te verbeteren. Andere voorbeelden van paramedische zorg zijn logopedie en diëtetiek.

Paramedische zorg wordt niet altijd vergoed door de zorgverzekering. Vaak wordt alleen een deel van de zorgkosten van paramedische zorg vergoed. Hierbij moet men vaak op basis van een medische indicatie aantonen dat de paramedische hulp medisch noodzakelijk is. Daarnaast is niet alle paramedische hulp opgenomen in het basispakket. Indien men wilt weten of bepaalde paramedische hulp wordt vergoed, kan men dit terugvinden in de polisvoorwaarden.