Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-12-2016

2016-12-02

Palliatieve zorg

betekenis & definitie

Palliatieve zorg is zorg die uitsluitend is gericht op het verlichten of verwachten van pijn. Palliatieve zorg is dus niet gericht op genezing en wordt voornamelijk ingezet wanneer genezing van een ziekte of aandoening niet meer mogelijk is.

In Nederland wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten zorg. Een van deze soort zorg is de zogenaamde palliatieve zorg. Deze vorm van zorg heeft als doel om ziekten en aandoeningen die niet met conventionele zorg kunnen worden verholpen te verlichten of te verwachten. Het is gebruikelijk dat palliatieve zorg alleen wordt ingezet indien genezing niet meer mogelijk is of wanneer conventionele geneesmiddelen onaanvaardbare bijwerkingen met zich meebrengen. Palliatieve zorg wordt dan ook met name binnen de stervensbegeleiding toegepast. Hierom wordt palliatieve zorg in de praktijk ook wel terminale zorg genoemd. Het verschil is echter dat palliatieve zorg jaren kan duren, terwijl terminale zorg niet langer dan drie maanden duurt.

Palliatieve zorg omvat allerlei verschillende zorgtaken. Hierbij kan worden gedacht aan fysieke zorg, waarbij het doel is om lichamelijke pijn zo goed als kan te verzorgen en het de patiënt zo comfortabel mogelijk maken. Daarnaast kan worden gedacht aan psychologische zorg, waarbij vaak het accepteren van de ziekte of aandoening en de palliatieve zorg centraal staat. Hierbij kan ook existentiële zorg helpen. Deze zorg kan op verzoek van de patiënt worden geleverd, en heeft als doel om te helpen bij het geven van een gelovige of morele betekenis aan existentiële vragen.