Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-12-2016

2016-12-02

Terminale zorg

betekenis & definitie

Terminale zorg is zorg die wordt verleend aan personen die niet langer dan drie maanden te leven hebben. Terminale zorg is gericht op het verwachten en verlichten van pijn en de patiënt van zoveel mogelijk comfort voorzien.

Terminale zorg wordt uitsluitend ingezet indien zeker is dat een persoon niet meer dan drie maanden te leven heeft. Deze vorm van zorg wordt dan ook alleen gebruikt wanneer conventionele geneesmiddelen niet hebben geholpen. Terminale zorg heeft als doel om deze persoon zo goed mogelijk afscheid te laten nemen van het leven. Hierbij wordt zowel aandacht besteed aan het verzorgen van lichamelijk klachten, bijvoorbeeld pijn of jeuk, als het aanbieden van psychologische of existentiële hulp.

Terminale zorg wordt in de praktijk ook wel palliatieve zorg genoemd. Het voornaamste verschil tussen deze twee vormen van zorg is dat terminale zorg nooit langer dan drie maanden duurt, terwijl palliatieve zorg jaren kan duren.

Terminale zorg kan zowel op een specialistische afdeling als bij de patiënt thuis worden geleverd. Dit kan in overleg met de patiënt. Vaak is terminale zorg een combinatie van specialistische zorg en mantelzorg.