Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 02-12-2016

2016-12-02

Spoedeisende zorg

betekenis & definitie

Spoedeisende zorg is alle zorg die alleen wordt ingezet tijdens een crisissituatie. Spoedeisende zorg is gericht op acute ziekten of aandoeningen, zoals een gebroken arm of been of een hartaanval.

In Nederland wordt spoedeisende zorg verstrekt door een geheel van instellingen en afdelingen die los van elkaar opereren. Hierbij kan men denken aan de intensive care in een ziekenhuis, maar ook aan spoedeisende hulp van een huisarts of van ambulancebroeders. Spoedeisende zorg wordt in Nederland vergoed door de basisverzekering.

Bij spoedeisende zorg is het over het algemeen niet alleen van belang dat de patiënt medisch gezien wordt geholpen, maar ook dat deze in een crisissituatie wordt gerustgesteld. Hierom wordt spoedeisende zorg ook wel spoedeisende hulp genoemd, wat de brede lading van de zorg in spoedeisende situaties beter dekt.

Spoedeisende zorg kan betrekking hebben op allerlei soorten acute aandoeningen of ziekten. Op en spoedeisende zorg afdeling werken dan ook vaak meerdere specialisten naast elkaar, zoals cardiologen, neurologen, kraamverzorgers en psychiaters.