Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Combinatiepolis

betekenis & definitie

Een combinatiepolis is een verzekering waarbij een deel in natura en een deel op basis van restitutie wordt uitgedeeld. In de polisvoorwaarden van een combinatiepolis kan men terugvinden welke zorg op welke manier wordt uitgekeerd.

In Nederland wordt wat betreft de zorgverzekering een onderscheid gemaakt tussen een zogenaamde naturapolis en een zogenaamde restitutiepolis. Bij een naturapolis worden de kosten van de zorg in natura uitgekeerd, oftewel als men zorg nodig heeft van het basispakket wordt dit alleen uitgekeerd indien men gebruik maakt van ziekenhuizen en specialisten die een contract hebben met de zorgverzekeraar. Indien men bij een naturapolis gebruik maakt van een zorgaanbieder die geen contract heeft met de zorgverzekeraar, worden de kosten niet vergoed.

Bij een restitutiepolis kan men gebruik maken van iedere zorgaanbieder en de rekening achteraf naar de zorgverzekeraar sturen. Bij een combinatiepolis kan men zowel zorg laten uitkeren in natura als in restitutie.

Afhankelijk van het type zorg, wordt bij een combinatiepolis de kosten vergoed op basis van natura of restitutie. Welke typen zorg dit betreft, staat altijd vermeld in de polisvoorwaarden.