Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Collectieve zorgverzekering

betekenis & definitie

Een collectieve zorgverzekering is een verzekering die voor een groep personen vanuit een bepaalde instantie of instelling wordt beheerd. Een collectieve zorgverzekering kan via een werkgever of een vereniging worden opgebouwd.

In Nederland is men verplicht om een basisverzekering af te sluiten. In veel gevallen gebeurt dit op persoonlijke naam, men betaalt voor zijn of haar eigen zorgverzekering. In sommige gevallen kan men echter gebruik maken van een collectieve zorgverzekering. Een collectieve zorgverzekering is simpelweg een verzekering voor een groep mensen. Deze mensen zijn vaak via een overkoepelende instelling verbonden, zoals een werkgever of een sportclub. Zo kunnen personen die lid zijn van een voetbalclub deelnemen in de collectieve zorgverzekering van de KNVB.

Een collectieve zorgverzekering kan een aantal voordelen hebben ten opzichte van een individuele of reguliere zorgverzekering. Vaak krijgt men bij een collectieve zorgverzekering korting op de zorgpremie de zogenaamde collectiviteitskorting. Deze collectiviteitskorting kan zowel voor de basisverzekering als een aanvullende verzekering gelden, dit is per zorgverzekeraar verschillend. Daarnaast kunnen gezinsleden ook aanspraak maken op de collectieve zorgverzekering en heeft men een meer uitgebreid zorgpakket dan het reguliere basispakket.