Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 08-02-2016

2016-02-08

Annuleringsverzekering

betekenis & definitie

Een annuleringsverzekering is in de meeste gevallen een aanvulling op de reisverzekering waarbij de gemaakte kosten worden gedekt indien de reis onverwacht niet door kan gaan. Een reisverzekering zal de kosten van een geboekte reis altijd in rekening brengen. Men kan zich hier tegen dekken met een annuleringsverzekering.

Men kan om verschillende redenen een vakantie afbreken of afzeggen. Indien men dit door bepaalde omstandigheden moet doen, is men verplicht de reiskosten geheel of gedeeltelijk aan de reisorganisatie te betalen. Met een annuleringsverzekering worden deze kosten vergoedt door de verzekeraar. Men is dan zowel verzekerd voor het eventueel afzeggen van als het vroegtijdig afbreken van een vakantie. In het laatste geval, bijvoorbeeld wanneer men tijdens de vakantie ziek wordt of een ongeval heeft, worden alleen de dagen die men niet meer op vakantie is vergoed. Bij sommige annuleringsverzekeringen als aanvulling op de reisverzekering kan men zelfs aanspraak maken op een vergoeding bij een vertraging van langer dan acht uur.

Een annuleringsverzekering kan zowel worden afgesloten voor een kortlopende als een doorlopende reisverzekering. Men is dan respectievelijk eenmalig verzekerd voor een vakantie of voor alle vakanties die men onderneemt tijdens de geldigheid van de doorlopende reisverzekering. Bij een kortlopende reisverzekering is de hoogte van de annuleringsverzekering een percentage van de reiskosten. Bij een doorlopende reisverzekering is dit een vooraf vastgesteld bedrag.

Bij een annuleringsverzekering worden de reiskosten alleen vergoed als men om persoonlijke redenen niet kan gaan of de reis vroegtijdig moet afbreken. In het geval men een reis heeft geboekt naar een land waarvoor een negatief reisadvies is uitgegeven, kan men geen aanspraak maken op de annuleringsverzekering indien men er voor kiest om niet te gaan.