Redactie Ensie

Verzekeringsbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 18-11-2016

2016-11-18

Aanvullende verzekering

betekenis & definitie

Een aanvullende verzekering is een verzekering bovenop de basisverzekering. Met de aanvullende verzekering is men verzekert tegen zaken die niet zijn opgenomen in de basisverzekering.

Iedere Nederlander is in principe verplicht om een basisverzekering af te sluiten. In deze basisverzekering is een aantal zaken, zoals een bezoek aan de huisarts, opgenomen waarvoor men is verzekerd. In andere woorden, de kosten van deze zorgkosten worden betaald door een zorgverzekeraar. Indien men zich voor meer zaken wilt verzekeren dan alles wat binnen het basispakket valt, moet men hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. In tegenstelling tot een basisverzekering, is het niet verplicht om een aanvullende verzekering af te sluiten.

In de praktijk kan er een onderscheid worden gemaakt tussen verschillende soorten aanvullende verzekeringen. Bij deze aanvullende verzekeringen kan men vaak een keuze maken uit hetgeen men aanvullend wilt verzekeren. Wanneer men bijvoorbeeld weet dat men in een bepaald jaar vaker naar de tandarts moet, kan het verstandig zijn om hiervoor een aanvullende verzekering voor af te sluiten.

Voor sommige, veel voorkomende zorgkosten kunnen specifieke verzekeringen worden afgesloten. Veel zorgverzekeraars bieden bijvoorbeeld een tandartsverzekering aan. Deze aanvullende verzekering is specifiek gericht op het dekken van kosten van de tandarts.