Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Bankvergunning

betekenis & definitie

Een bankvergunning is een noodzakelijk bewijs voor de uitgifte van financiële producten in Nederland als erkende bank. Een bankvergunning kan worden verkregen bij De Nederlandse Bank (DNB).

Banken in Nederland dienen een bankvergunning te hebben, uitgegeven door De Nederlandse Bank (DNB). Alleen instanties met een bankvergunning zijn bevoegd om bancaire producten uit te geven, zoals een spaarrekening of een deposito. Sterker nog, de wettelijke definitie van een bank is een financiële instelling met een bankvergunning.

Een onderneming die financiële producten uitgeeft zonder bankvergunning, is niet gerechtigd om bancaire financiële producten uit te geven. Niet-bancaire producten, zoals aandelen of obligaties, mogen wel worden verkocht, maar dienen ook in overeenstemming te zijn met kwaliteitseisen.

In sommige gevallen delen meerdere banken een bankvergunning. Dit kan belangrijk zijn om te achterhalen, aangezien de spaargarantie van het depositogarantiestelsel per bankvergunning geldt. Als gevolg hiervan is het verstandig om voor bedragen boven de 100.000 euro meerdere spaarrekeningen te openen bij banken die onder verschillende bankvergunningen vallen. Op deze manier weet men zeker dat al het geld wordt vergoed, indien de betreffende bank failliet gaat.