Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

Depositogarantiestelsel

betekenis & definitie

Het depositogarantiestelsel is een regeling waarop men aanspraak kan maken als een bank failliet gaat en men hier een spaarrekening of deposito had lopen. Alle banken met een bankvergunning bij De Nederlandse Bank (DNB), zijn verplicht om zich te houden aan het depositogarantiestelsel.

In overeenstemming met het depositogarantiestelsel heeft iedere Nederlander die een spaarrekening of deposito heeft lopen bij een bank met een vergunning van De Nederlandse Bank recht op een vergoeding tot maximaal 100.00 euro indien de betreffende bank failliet gaat. Banken met een bankvergunning zijn verplicht om te handelen conform het depositogarantiestelsel. Het bedrag dat eventueel wordt verloren door een faillissement van de betreffende bank, wordt vergoed door de DNB.

Het depositogarantiestelsel is van toepassing op rekenhouders. Indien men meerdere rekening of deposito’s heeft afgesloten bij een bank met meer dan 100.000 euro in totaal, wordt men alsnog tot 100.00 euro vergoed. Het depositogarantiestelsel geldt zowel voor particulieren, als voor verenigingen, stichtingen en kleine ondernemingen.

Sommige banken hebben gezamenlijk één bankvergunning bij de DNB. In dat geval kan men, indien een bank failliet gaat, alleen aanspraak maken op het depositogarantiestelsel als het om banken gaat die via verschillende bankvergunningen zijn aangesloten. Indien men twee rekeningen heeft met meer dan 100.000 euro bij twee banken die via dezelfde bankvergunning zijn aangesloten bij de DNB, heeft tot een maximum van 100.000 euro recht op teruggave.