Sparen

Begrippen over sparen omschreven

Gepubliceerd op 17-08-2016

2016-08-17

Beperkende voorwaarden

betekenis & definitie

Bij sommige spaarrekeningen zijn beperkende voorwaarden van toepassing. Deze voorwaarden bepalen bijvoorbeeld dat het vermogen niet zonder consequenties opgenomen mag worden. De beperkende voorwaarden zijn bedoeld om de bank meer zekerheid over het vermogen te geven. De beperkende voorwaarden leveren de rekeninghouder doorgaans wel een hogere rente op.

De meeste bekende beperkende voorwaarde is dat de rekeninghouder het geld op de spaarrekening niet ‘mag’ opnemen. Dit is het geval bij een deposito. Hierbij kan de rekeninghouder het geld wel opnemen, maar moet hiervoor wel een boete betaald worden.

De bank geeft de rekeninghouder namelijk een hoge rente over een deposito, omdat er dan zekerheid is dat het vermogen voor langere tijd vaststaat. Dit vermogen kan de bank gebruiken om te beleggen en rendement te behalen. Wanneer de rekeninghouder toch geld opneemt heeft de bank minder vermogen beschikbaar om te investeren dan gepland. Ter compensatie berekent de bank een boete.

Een andere vorm van beperkende voorwaarden is een bonusrenterekening. Bij deze rekening is er sprake van twee rentes, een basisrente en een bonusrente. Wanneer de rekeninghouder aan bepaalde voorwaarden voldoet wordt er een bonusrente uitgekeerd. De voorwaarde is vaak dat aan het einde van een periode het saldo gelijk moet zijn als aan het begin van die periode.

Ook het saldo op de spaarrekening kan onderhevig zijn aan beperkende voorwaarden. Sommige banken geven een steeds hogere rente wanneer het saldo toeneemt. Andere banken hanteren juist een lagere rente bij een toegenomen saldo.

In het geval van een klimrente neemt het rentepercentage constant toe wanneer er geen geld op wordt genomen van de spaarrekening. Ook dit is een vorm van beperkende voorwaarden.

Andere beperkende voorwaarden zijn: een minimale inleg op de spaarrekening, een verplichte maandelijkse inleg, spaarrekeningen voor een bepaalde doelgroep (bijvoorbeeld kinderen) of een betaalrekening bij dezelfde bank.