Sinterklaaslexicon

Marie-José Wouters (2009)

Gepubliceerd op 24-10-2019

Allochtonen en Sinterklaas

betekenis & definitie

Allochtone kinderen maken in eerste instantie op school kennis met het sinterklaasfeest. Uit een onderzoek uit 2001 (Boumans e.a., 2002) blijkt dat er tegenwoordig ook in allochtone gezinnen sinterklaasliedjes geoefend en gezongen worden ‘omdat de kinderen anders op school niet kunnen meezingen en zich schamen voor hun klasgenoten’. Ook zetten veel kinderen thuis hun → schoen. Een ander ritueel waaraan Turkse en Marokkaanse gezinnen in de wijk Lombok (Utrecht) meedoen, is het bij de buren neerleggen van lekkers of geschenken, aanbellen en dan snel wegrennen.

In 2002 vielen het Suikerfeest en Sinterklaas op dezelfde dag; enkele scholen vierden daarom ‘Suikerklaas’.Er bestaat een aantal publicaties waarin suggesties worden gedaan voor de sinterklaasviering op school of elders met kinderen uit verschillende culturen:

•Probeer bij het aanleren van liedjes deze uit te leggen als je met anderstalige kleuters te maken hebt. Dit kan het beste gebeuren door leerkrachten die de taal van de kinderen spreken.
•Organiseer het schoenzetten in de klas. De schoen kan van papier gemaakt worden of bijvoorbeeld een gymschoen zijn. Dit is vooral een optie als een kind thuis vanwege onbekendheid met het sinterklaasfeest geen schoen kan zetten.
•Laat kleuters zelf Sinterklaas en Zwarte Piet spelen. Er mogen ook best Zwarte Klazen en Witte Pieten zijn. Of schmink donkere kinderen wit en witte kinderen zwart.
•Betrek de ouders bij het inkopen en/of inpakken van kleine cadeautjes. Daarbij kan anderstalige ouders ook eenvoudige sinterklaasliedjes geleerd worden.
•Laat kinderen voor elkaar cadeautjes maken van eenvoudige dingen, zoals kraaltjes, mooie steentjes en schelpjes, doosjes, enzovoort.
•Speel poppenkast, door de leerkracht of door de kinderen zelf.
•Maak voor 5 december een draaiboek met tekeningen die de kinderen begrijpen, of speel het met hen voor.
•Maak voor de kleuterklas ‘sinterklaashoeken’, analoog aan de poppenhoek: het kantoor van de Sint, waar hij post ontvangt en verstuurt; de slaapkamer van de Sint, met zijn nachtkleren; een inpakhoek, waar Pieten cadeautjes inpakken in zelfgemaakt papier; een boot; enzovoort. Vanzelfsprekend kunnen de kinderen zich hierbij ook verkleden.

→ Discriminatie → Intocht → Zingeving Geschiedenis van het sinterklaasfeest Appel e.a., 1998; Beke & Van Hasselt, 2001; Bennis e.a., 2002.