Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Tijdschrift

betekenis & definitie

Een tijdschrift is een periodieke uitgave. In een tijdschrift staan artikelen en meestal betaalde advertenties. Een tijdschrift bestaat van origine uit papier, maar tegenwoordig zijn er ook digitale varianten.

Tijdschriften hebben een verschillende verschijningsinterval. Sommige tijdschriften verschijnen elke week, andere tijdschriften verschijnen enkele keren per jaar. Tijdschriften kunnen onderscheiden worden in de doelgroepen die zij aanspreken. Er zijn wetenschappelijke tijdschriften, vaktijdschriften, special-interestbladen en publieksbladen. Een ander tijdschrift is een bedrijfsblad. Zo'n blad is commercieel aan een bepaald bedrijf of organisatie gebonden. Een bedrijfsblad is niet onafhankelijk.
Tijdschriften verdienen hun geld via advertenties en via de losse verkoop en abonnementen.
Aan het eind van de negentiende eeuw en aan het begin van de twintigste eeuw kwamen de tijdschriften op. Er was een sterke verzuiling. Iedere politieke stroming en geloofsuiting had tijdschriften die daarbij hoorden. Aan het eind van de jaren vijftig neemt de verzuiling af, waardoor tijdschriften zich opnieuw op hun doelgroep moeten gaan oriënteren. Tegenwoordig hebben tijdschriften het moeilijk, vanwege de crisis. Ook maken steeds meer mensen gebruik van internet. Veel tijdschriften hebben daarom een website. Het probleem hierbij is dat je je eigen medium, de papieren versie, beconcurreert.