E-nummer betekenis & definitie

E-nummers zijn stoffen die door fabrikanten aan voedingsmiddelen zijn toegevoegd om de kwaliteit, kleur of houdbaarheid te verbeteren. Deze E-nummers zijn door de Europese Unie goedgekeurde toevoegingen. Elk nummer staat voor een andere stof en kan worden gevonden op de achterkant van productverpakkingen.

De nummers tonen bijvoorbeeld aan dat er kleur- en smaakstoffen of conserveermiddelen zijn toegevoegd. De stoffen die door de overheid in Europa zijn toegestaan krijgen een e voor het nummer. De overheid bepaald welke stof aan welke levensmiddelen mag worden toegevoegd. Met deze nummers is het voor de consument duidelijk dat de toevoegingen veilig zijn en zijn goedgekeurd. Daarnaast bestaat er een wereldwijde lijst met nog meer nummers, die over de hele wereld worden gebruikt. De nummers beginnen vanaf de honderd en gaan door tot in de duizend.
Hoewel de E-nummers zijn goedgekeurd, bestaan er verschillende discussies of ze wel of niet gezond en nodig zijn. Sommige mensen proberen de nummers te vermijden omdat zij vinden dat ze niet nuttig zijn. De kleurstoffen die een kleurtje aan M&M's geven maken het eten mooier, maar zijn niet per se nodig. Ook de smaakversterkers, die er voor zorgen dat de smaak van een product niet achteruit gaat als het langer bewaard wordt, zijn volgens sommige mensen overbodig.

Gepubliceerd op 14-04-2015