E-learning, een afkorting voor electronic learning, is de verzamelnaam voor het leren door middel van elektronische hulpmiddelen zoals een computer, smartphone of tablet die verbonden zijn met internet. Het wordt zowel binnen het onderwijs als in het bedrijfsleven steeds meer gebruikt. De term wordt vanaf 1999 gebruikt.
Niet alles wat je ziet, leest of hoort via internet is e-learning. Het gaat erom dat je online een cursus of opleiding volgt die je door middel van de interactieve omgeving en de didactische opbouw wat leert. Veel organisaties maken steeds meer gebruik van e-learning omdat het minder geld kost (besparing van reiskosten, cursusruimte, docenten) en het de flexibiliteit voor medewerkers vergroot (het leermateriaal is altijd en overal beschikbaar).
E-learning kent echter ook een aantal nadelen. Het is vaak algemeen opgesteld, dus voor iedereen zonder rekening te houden met verschillen in leerstijlen, en er is geen controle op de manier van leren. Zo kan het voorkomen dat iemand volledig door de cursus klikt, zonder alles te lezen of daadwerkelijk actief te leren. Ook is het stellen van vragen ingewikkelder, omdat er geen docent rondloopt aan wie je die vragen kunt stellen. Over het algemeen zijn e-learning modules binnen organisaties daarom vaak gericht op algemene vaardigheden en kennis die binnen de organisatie van belang zijn. Uit onderzoek blijkt dat blended (of: hybrid) learning wat dat betreft beter werkt: het mixen van zowel e-learning met klassikale lessen.