Ensie Encyclopedie

Redactie Ensie (2022)

Gepubliceerd op 01-03-2011

Kwaliteit

betekenis & definitie

De kwaliteit van iets is de mate waarin datgene goed is of aan bepaalde normen voldoet. Een ander woord voor kwaliteit is deugdelijkheid.

Door de grote toename van producten en diensten is de kwaliteit van die producten in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Dit zorgde voor het ontstaan van kwaliteitsmanagement: de kwaliteit van een product mag geen toeval zijn, maar iets wat altijd volgt op het productieproces. Bedrijven en organisaties zijn voortdurend bezig om de kwaliteit van producten te verbeteren, dit wordt ook wel kwaliteitszorg genoemd. Kwaliteit is moeilijk te meten. Daarom hebben verschillende instituten normen vastgelegd waaraan producten moeten voldoen.

Pas dan is er sprake van een kwaliteitsproduct. Sommige instituten geven ook certificaten uit als een product aan de eisen voldoet. Zo bestaat er het HKZ-keurmerk, het Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector Keurmerk. Dit is een kwaliteitskeurmerk voor zorg- en welzijnsinstellingen.


Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Word vriend van Ensie en ontvang een gratis encyclopedie!