Redactie Ensie

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Barbecue

betekenis & definitie

Een barbecue is een gebruiksvoorwerp waarmee men vlees, vis of ander voedsel kan bereiden door deze te roosteren, ook wel grillen genoemd. Barbecueën vindt plaats op een houtskoolbarbecue, gasbarbecue of elektrische barbecue. Het grillen gebeurt door middel van directe of indirecte verhitting.

Het woord barbecueën kwam voor het eerst voor in de Culinaire Encyclopedie, uitgegeven onder auspiciën van de Winkler Prins Stichting, in 1962. Hierin staat het woord omschreven als "het gaarmaken van vlees en gevogelte op een rooster of aan een spit boven stralende warmte, bij voorkeur in de buitenlucht".
Het woord barbecue schijnt volgens andere verhalen zijn oorsprong te vinden op de Texaanse ranch BQ-Ranch, waar het vee werd gebrandmerkt en het vlees boven het vuur werd geroosterd. Voor het brandmerken werd een ijzeren staaf gebruikt met daarop de letters B en Q, vandaar het woord Bar-BQ. De juiste betekenis komt echter oorspronkelijk uit Frankrijk waar een geit volledig aan het spit werd geregen en geroosterd in het vuur. 'Barbe a queue' betekent daar 'van kop tot staart', maar is letterlijk vertaald: van baard tot staart.
Naar alle waarschijnlijkheid is de foutieve schrijfwijze barbeque zo hardnekkig omdat de Amerikaanse afkorting van deze gebeurtenis BBQ is, in plaats van het correctere BBC van het correcte barbecueën.