Gepubliceerd op 21-06-2017

Beter

betekenis & definitie

1. - langharig dan kortzichtig,het is beter lang haar te hebben en ruimdenkend te zijn, dan kort haar te dragen en burgerlijk en bekrompen te zijn. Slogan van de provobeweging in de jaren zestig.

Opstand tegen de gevestigde orde: lang haar (Liever langharig dan kortzichtig) en hasj (Een tevreden roker is geen onruststoker) waren de symbolen van een nieuwe subcultuur. (Piet Piryns en Kees Schaepman: Verslaafd in Nederland, 1982) Maar de verbeelding had het ouderlijk gezag on- dermijnd. De jeugd was liever langharig dan kortzichtig. (Haagse Post, 09/01/88)

Aldus sprak de oprichter van ‘Hitweek’, het lefgo- zertje van de jaren-zestig-klas, het zelfkickertje dat de tieners van toen de protestkreet ‘Beter langharig dan kortzichtig’ verschafte. (De Volkskrant, 29/09/90)

De chef, een kalende veertiger die ooit liever langharig dan kortzichtig was, slaakt een vermoeide zucht. (Nieuwe Revu, 10/08/94) z mijn -e helft,mijn echtgenote of echtgenoot; mijn wederhelft. Deze schertsende uitdr. is waarschijnlijk ontleend aan het Engels: my bet- ter half,gebruikt sinds ca. 1580 (sir Philip Syd- ney in Arcadia).Shakespeare gebruikte de uitdr. in de bet. ‘minnares’ rond 1600 (Sonnet 39). Maar al veel eerder noemde de Romeinse dichter Horatius zijn vriend animaedimidium meae,in de beschrijving van de innige verbondenheid tussen twee vrienden, die beschouwd worden als de helften van één geheel.

< >