Pensioen

Pensioenbegrippen omschreven

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Deeltijdpensioen

betekenis & definitie

Een deeltijdpensioen is een vorm van pensioen waarbij de werknemer voor het bereiken van de pensioenleeftijd minder gaat werken. Hierdoor daalt het inkomen, dat aangevuld wordt met een deel van het opgebouwde pensioen. Voor veel mensen is een deeltijdpensioen een manier om de verhoging van de AOW-leeftijd te compenseren.

Niet iedere werknemer wil tot zijn of haar pensioenleeftijd doorwerken. In dat geval zijn er een aantal opties. Men kan ervoor kiezen om eerder te stoppen met werken. Dit leidt echter tot een fors lager pensioen. Het aantal jaren waarover pensioen is opgebouwd is namelijk lager en bovendien moet het opgebouwde pensioen over een langere periode worden uitgekeerd.

Een andere optie is om deeltijd te gaan werken. Maar ook dit is voor veel mensen niet aantrekkelijk, omdat dit leidt tot een forse daling van het inkomen. Bovendien wordt er in dat geval minder pensioen opgebouwd. De derde optie, het deeltijdpensioen, is een combinatie van deze twee mogelijkheden.

Bij een deeltijdpensioen gaat een werknemer minder werken (minimaal een dag). Het tekort op het inkomen wordt vervolgens aangevuld met het pensioen. Het voordeel hiervan is dat de werknemer minder hoeft te werken, maar geen daling van het inkomen heeft. Het nadeel van deze regeling is dat er minder pensioen opgebouwd wordt.

Werknemers met een deeltijdpensioen kunnen er echter voor kiezen om langer door te werken dan de pensioenleeftijd. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd namelijk gekoppeld aan de levensverwachting en kan de AOW-leeftijd hoger zijn dan de pensioenleeftijd. Door met een deeltijdpensioen langer door te werken bouwt de werknemer evenveel pensioen op als wanneer hij of zij zou stoppen met de pensioenleeftijd. Bovendien compenseert de werknemer op deze manier het inkomenstekort door het gebrek aan AOW. De werknemer heeft namelijk niet automatisch meteen recht op AOW bij het bereiken van de pensioenleeftijd.