Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Fougère

betekenis & definitie

Fougère is een van de zeven hoofdgroepen of geurfamilies binnen de parfumerie. Fougère betekent in het Frans ‘varen’ en kan worden beschreven als een zeer kenmerkende fantasiegeur.

Binnen de parfumerie maakt men op verschillende manieren een onderscheid tussen de duizenden verschillende soorten parfums die er zijn. Een van de meest gangbare classificaties is hieromtrent de indeling van de Franse vereniging van parfumeurs, de Société Française des Parfumeurs. Bij deze classificatie worden parfums in zeven verschillende hoofdgroepen ingedeeld. Deze zijn, in de Franse termen, hesperidée, florale, fougère, chypre, boisée, ambrée en cuir.

Fougère staat binnen deze classificatie voor een fantasiegeur met een zeer kenmerkend aromatisch karakter. Met name geuren die primair zijn gericht op mannen, worden deze geuren veelal bij Fougère ingedeeld. Deze geuren zijn vaak gebaseerd op de tonen van een bos, houtig en tevens fris van varens. Veelgebruikte ingrediënten bij fougère geuren zijn lavendel, coumarine, eikenmos en diverse houtsoorten.