Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Ambrée

betekenis & definitie

Ambrée is een van de zeven hoofdgroepen of geurfamilies binnen de parfumerie. Ambrée betekent in het Frans ‘amber’. Parfums die worden ingedeeld binnen deze hoofdgroep, hebben vaak duidelijke tonen van amber, waardoor deze geuren een oriëntaals of oosters karakter krijgen.

Binnen de parfumerie maakt men op verschillende manieren een onderscheid tussen de duizenden verschillende soorten parfums die er zijn. Een van de meest gangbare classificaties is hieromtrent de indeling van de Franse vereniging van parfumeurs, de Société Française des Parfumeurs. Bij deze classificatie worden parfums in zeven verschillende hoofdgroepen ingedeeld. Deze zijn, in de Franse termen, hesperidée, florale, fougère, chypre, boisée, ambrée en cuir.

Ambrée staat binnen deze classificatie voor een amberachtige geur. Parfums die worden ingedeeld in deze hoofdgroep of geurfamilie, worden veelal beschreven als oriëntaals of oosters. Veelgebruikte ingrediënten bij ambrée geuren zijn vaak pittige kruiden en exotische bloemen, zoals kaneel, vanille, amber, maar ook jasmijn en ylang ylang. Ambrée parfums zijn vaak zeer intens en blijven door deze pittige structuur vaak lang hangen.