Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Chypre

betekenis & definitie

Chypre is een van de zeven hoofdgroepen of geurfamilies binnen de parfumerie. Chypre is een zeer kenmerkende fantasiegeur, die zich met name kenmerkt door houtige tonen.

Binnen de parfumerie maakt men op verschillende manieren een onderscheid tussen de duizenden verschillende soorten parfums die er zijn. Een van de meest gangbare classificaties is hieromtrent de indeling van de Franse vereniging van parfumeurs, de Société Française des Parfumeurs. Bij deze classificatie worden parfums in zeven verschillende hoofdgroepen ingedeeld. Deze zijn, in de Franse termen, hesperidée, florale, fougère, chypre, boisée, ambrée en cuir.

Chypre staat binnen deze classificatie voor een fantasiegeur die voor velen zeer kenmerkend is. Parfums die worden ingedeeld in deze hoofdgroep of geurfamilie, worden veelal beschreven als chique en geraffineerd. Chypre geuren zijn klassiek en hebben vaak een mystieke ondertoon. Veelgebruikte ingrediënten zijn bergamot, patchouli en houtachtige geuren zoals eikenmos. Veel chypre geuren ruiken droog of leerachtig, maar het is niet ongebruikelijk om binnen deze geuren te combineren met juist frisse, groene tonen.