Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Hesperidée

betekenis & definitie

Hesperidée is een van de zeven hoofdgroepen of geurfamilies binnen de parfumerie. Hesperidée betekent in het Frans ‘citrus’, bij de parfums die binnen deze hoofdgroep vallen, kunnen dus voornamelijk frisse en fruitige tonen worden waargenomen.

Binnen de parfumerie maakt men op verschillende manieren een onderscheid tussen de duizenden verschillende soorten parfums die er zijn. Een van de meest gangbare classificaties is hieromtrent de indeling van de Franse vereniging van parfumeurs, de Société Française des Parfumeurs. Bij deze classificatie worden parfums in zeven verschillende hoofdgroepen ingedeeld. Deze zijn, in de Franse termen, hesperidée, florale, fougère, chypre, boisée, ambrée en cuir.

Hesperidée staat binnen deze classificatie voor een citrusachtige geur. Parfums die worden ingedeeld in deze hoofdgroep, worden veelal beschreven als fris en fruitachtig. Veelgebruikte ingrediënten bij hesperidée geuren zijn citrusnoten, limoen, oranjebloesem en mandarijn. Het wereldberoemde parfum Chanel N5 is een goed voorbeeld van een parfum dat kan worden ingedeeld bij de hesperidée geuren.