Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Eikenmos

betekenis & definitie

Eikenmos is een schimmel die binnen de parfumerie wordt gebruikt om parfums een houtachtige, mossige geur van natte aarde mee te geven. Eikenmos geeft parfum een donkergroen karakter.

Eikenmos komt van oudsher voornamelijk voor in Europa en Noord-Amerika. Hoewel de naam dit doet vermoeden, is eikenmos geen echt mos, maar een schimmel. Voor de parfumerie wordt vooral eikenmos gebruikt dat afkomstig is uit landen uit Oost- en Centraal Europa, zoals Macedonië en Bulgarije. Het verkrijgen van parfum olie uit eikenmos is een zeer complex proces. Nadat de schimmel is geplukt, wordt deze een dag lang in water gedrenkt, waarna men de olie extraheert door middel van een oplosmiddel. Parfumolie van eikenmos heeft een hout- en schimmelachtige connotatie. Dit lijkt misschien niet geschikt voor parfums, maar parfumolie van eikenmos geeft een geurtje een intens, donkergroen karakter.

Eikenmos is een vrij zeldzame schimmel, waardoor het gebruik ervan binnen de parfumerie aan banden is gelegd. Hierom wordt er ook gekozen voor een synthetische variant. Eikenmos wordt met name gebruikt in parfums uit de hoofdgroepen chypre en fougère.