Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Parfum

betekenis & definitie

Parfum is een vloeistof die wordt gebruikt om een plezierige geur te verspreiden. De meeste soorten parfum bestaan uit een mengsel van geurstoffen, water en een oplosmiddel, meestal alcohol.

De term parfum wordt in het dagelijks leven vaak overkoepelend gebruikt. Men verwijst hiermee naar alle soorten geurtjes en luchtjes die er verkrijgbaar zijn. Binnen de parfumerie spreekt men echter pas van parfum wanneer het mengsel, waaruit alle parfums bestaan, voor tussen de 20 en 40 procent bestaat uit parfumolie of geurbestanddelen. Naast gewone parfum, maakt men dan ook nog een onderscheid tussen andere parfumtypen, namelijk eau de parfum, eau de toilette en eau de cologne, waarbij er respectievelijk een steeds kleinere concentratie parfumolie wordt gebruikt. Door de hoge concentratie van geurbestanddelen in parfum, is het vaak genoeg om slechts een aantal druppels aan te brengen. Dit is meer dan genoeg voor een hele dag.

Bij een parfum spreekt men over het algemeen over drie soorten zogenaamde noten, namelijk topnoten, hartnoten en basisnoten. Topnoten zijn de geuren die als eerste worden geroken. Deze geuren zijn meestal alleen de eerste paar minuten na het opbrengen van het parfum waar te nemen, ze worden dan ook voornamelijk gebruikt om in de winkel de aandacht te trekken. De hartnoten worden na ongeveer tien minuten na het aanbrengen geroken. Dit zijn geuren die langer blijven hangen en als het ware het hart van het parfum vormen. Vaak zijn hartnoten geuren van bloemen. Basisnoten blijven na meerdere uren na het aanbrengen van het parfum over. De andere geuren zijn dan al verluchtigd. Voor basisnoten worden vaak houtsoorten zoals sandelhout of bepaalde harsen gebruikt.