Redactie Ensie

Parfum begrippen omschreven

Gepubliceerd op 05-07-2016

2016-07-05

Eau de Toilette

betekenis & definitie

Eau de toilette is een overkoepelende term voor parfums en geurtjes met een bepaalde concentratie parfumolie. Eau de toilette is binnen de parfumerie sterker dan eau de cologne, maar niet zo sterk als normaal parfum of eau de parfum.

Op veel geurtjes en parfums kan men de term eau de toilette vinden. Dit verwijst niet naar een bepaalde geur, maar naar de concentratie van parfumolie in het parfum. Alle parfums bestaan in wezen uit een olie die is opgelost in alcohol en water. Dit impliceert dat er altijd een bepaalde verhouding is tussen deze bestandsdelen. In geval van eau de toilette bevat het betreffende parfum 5 tot 15 procent parfumolie. Hiermee staat eau de toilette voor een vrij licht parfum, met een gemiddelde concentratie parfumolie. Het is hiermee lichter dan een normaal parfum, maar sterker dan eau de cologne. Gewone parfums hebben vaak een concentratie parfumolie van 20 tot 40 procent, terwijl eau de cologne een concentratie parfumolie van 3 tot 7 procent heeft.

Eau de toilette werd van oudsher vaak samengesteld uit alcohol, water en olie van een bepaalde bloem of plant. In het Engels wordt dan ook wel eens gesproken van ‘flower water’ in plaats van eau de toilette, wat zich vrij vertaalt naar bloem water of water van een bloem. Eau de toilette met als voornaamste bestanddeel geranium, werd dan ook wel geranium water genoemd. Vanwege de lage concentratie parfumolie in eau de toilette ten opzichte van normale parfum of eau de parfum, is het gebruikelijk om eau de toilette wat meer vrijelijk te gebruiken. Men kan er bijvoorbeeld voor kiezen om twee keer per dag eau de toilette op te doen, zodat de geur wordt versterkt.