Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 17-01-2019

Thorn prikker

betekenis & definitie

Thorn prikker - (Johan), Ned. schilder- en sierkunstenaar, geboren 1869 te ’s-Gravenhage, bezoekt daar van 1885—89 de Akademie, schildert Millet-achtige landschappen in Gelderland, België (Visé). Invloed ook van Van Gogh, ontwikkelt zich van impressionistisch weergeven der realiteit tot samenstellen van het symbolisch beeld in rythmische lijnen: decoratief in de teekeningen van 1891—92 : Le Moire Epique en Le Moire Sauvage; tevens expressief o. a. in: De Madonna, De Bruid, De Kruisdraging en De Kruisafname (als compositie ’t belangrijkst). Dr. Leuring te ’s-Gravenhage doet hem zijn decoratief talent het eerst toepassen op de versiering van zijn huis: fresco-schilderingen en schoorsteenplaat met voetballers (Afb. Med. Amb. en Nijv.kunst 1919).

Dan 1904 naar Krefeld aan de Kunstgewerbeschule; 1906 kennismaking in Italië met de primitieven, daarna in Denemarken met muurschilderingen, o. a. Joachim Skovgaerd; schildert zelf fresco’s, o. a. De Zaaier (1909). In 1910 te Hagen glasontwerp voor ’t station met den glasschilder Gottfried Heinersdorf, die, leider van de vereenigde werkplaatsen van Pohl & Wagner, hem later geheel tot de glasschildering overhaalt. Sedert 1910 te Hagen als sierkunstenaar bij den Maecenas Osthaus. Verschillende fresco’s ontstaan, waarvan mooie cartons, o. a.: de David en Saul van Pfarrer Geiler. Te Neuss schildert hij een fresco voor de kapel van ’t Kath. Jongeliedenhuis, en tegelijk in 1911 begint hij met de vensters van de Driekoningenkerk aldaar (opdr.

Pastor Geiler), 11 vensters in koor en dwarsschip. Daarnaast nog te Essen de Aula-vensters der Victoriaschool, en verschillende mozaïeken. Een ontwerp: de Arbeid, voor fresco’s in ’t Rotterd. stadhuis werd geweigerd. Landschappen (luministisch, vlak) en portretten (cubistisch) ook uit deze jaren. Ook gobelins, batiks, meubels, kamerinrichtingen zijn door hem ontworpen. Tentoonstelling Rotterdam (Oct. 1921).

< >