Oxaalzure esters. - Door inwerking van alkoholen op watervrij oxaalzuur kunnen zoowel zure als neutrale esters ontstaan. De eerste hebben de samenstelling COOH—COO R (waarin R een alkoholrest voorstelt), bijv. COOH.COO— C2H6, zure oxaalzure aethylester. Het zijn kleurlooze vloeistoffen, die bij destillatie onder gewonen druk overgaan in neutrale esters van oxaalzuur en van mierenzuur.
Onder de neutrale esters, die de formule COO R—COO R hebben, is de methylester van eenig belang. Deze is gekristalliseerd, smelt bij 51° en geeft bij verzeeping zuiveren methylalkohol. De aethylester COOC2H5—COOC H3 is vloeibaar en kookt bij 186°. Door inwerking van een waterige ammoniakoplossing geven de neutrale esters oxamide, een witte in water oplosbare verbinding met de formule CONH2—CONH2, terwijl door absoluut alkoholische ammoniak-oplossing oxamidezure esters ontstaan, bijv. COOC2H5—CONH2.