Krüger (franz) - geb. te Coethen in Anhalt in 1797, overl. te Berlijn in 1857. Duitsch portret- en paardenschilder, bijgenaamd „Pferde-Krüger”. Autodidakt en voortreffelijk teekenaar. Met zijn gemakkelijk teekentalent wist hij de gelijkenissen der personen gelukkig te treffen.
Een cultuurhistorisch waardevol document is daardoor geworden zijn Vor fünfzig Jahren. Porträtskizzen berühmter und bekannter Persönlichkeiten (uitgeg. in 1883). Dorh voor alles is K. de schilder van parade’s, waardoor hij terecht beroemd is geworden. De meest bekende stukken zijn in dit opzicht de Parades te Berlijn en te Potsdam van 1829 en 1840 (Petersburg, Winterpaleis). Hierin ontvouwt hij werkelijk een groot talent.
Want behalve de gelijkenissen der personen weet hij aan deze composities, die toch gewoonlijk een vervelend en stijf resultaat opleveren, een massale levendigheid te geven, omdat hij aan alle eischen, die een dergelijke compositie stelt, wist te voldoen. Naast deze officieele stukken moeten zijn ruiterscènes en jachtritten genoemd worden, waarin hij een meester als Gericault evenaart. In de ontwikkeling der realistische portretkunst staat hij tusschen Chodowiecki, Schadow en Adolf Menzel. Litt. : Max. Osborn, Franz Krüger, Bielefeld 1910 en opstellen in het Tijdschrift „Kunst und Künstler” (VII).