Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 24-01-2019

Horebeut

betekenis & definitie

Horebeut - (Horenbolt) ook Gerard, ook Girardo de Guant, en Gerhard Harembourg genaamd, Zuidnederlandsch miniatuurschilder, geb. omstreeks 1480 te Gent, gest. omstreeks 1640 in Londen (volgens anderen 1547 of 1558). Hij wordt in 1510, 1511 en 1540 in Gent vermeld hoewel zijn naam niet in de gilde voorkomt. Hij werkte meermalen voor de Aartshertogin Margaretha' en heeft in opdracht vele gebedenboeken geïllustreerd. Ook schilderijen op zijn naam zijn bekend.

In 1522 is hij naar Engeland gegaan en was daar waarschijnlijk hofschilder van Hendrik VIII. Men kan evenwel niet met zekerheid werken aanwijzen, die hij voor Hendrik VIII zou gemaakt hebben. Zijn vrouw is in Engeland begraven; de grafsteen in de kerk te Fulham bij Londen vermeldt haar overlijden. Volgens stadsrekeningen van Gent is het zeer waarschijnlijk, dat G. H. aldaar begraven werd, hoewel hij daar vermeld staat onder den naam Georges. Men heeft hem langen tijd gehouden voor een van de hoofdminiaturisten van het Breviarium Grimani te Venetië. De Anonymus Morelli noemt hem (Girardo de Guant) en Lievind. Anvers en ook Jan Memlinc als de voornaamste auteurs van dit werk. Toch is deze meening zeer dikwijls bestreden, het eerst door J. Weale in de Beffroi II, daar deze codex waarschijnlijk in Brugge geschilderd zou zijn.

Daar staat tegenover, dat het wapen van Gent tweemaal in het handschrift voorkomt. De quaestie is tot dusver nog steeds niet afdoende opgelost. Het is duidelijk, dat verschillende meesters met uiteenloopende capaciteiten aan den codex hebben gewerkt en Weale heeft kunnen aantoonen dat de besten uit Brugge afkomstig zijn uit de school van Gerard David. Het Breviarium Grimani is uitgeg. door Prof. Scato de Vries met tekst van S. Morpurgo, Leiden u. Leipzig 1904. Litt. en opgave der toegeschreven werken bij Wurzbach, Niederl. Künstlerlexikon.

< >