Emulsie - kolloïdale oplossing, waarbij een sterke wisselwerking tusschen de beide phasen plaats heeft; volgens Wo. Ostwald, waarbij beide phasen vloeibaar zijn. Van andere kolloïde-oplossingen onderscheiden e. zich doordat hun viscositeit grooter is dan van hun samenstellende bestanddeelen en door hun betrekkelijke bestendigheid tegen electrolyten. Aan deze eigenschappen en aan de fijne verdeeling der geëmulgeerde stof, waardoor deze uiterst geschikt is voor chemische reacties, danken zij hun toepassing.
Bij processen, waar een scheiding der twee vloeistoffen moet plaats vinden, is het vormen van e. een groote moeilijkheid. In de apotheek verstaat men onder e. gelijkmatige mengsels van oliën, vetten, harsen, in het algemeen van met water niet mengbare stoffen, met water; men bereidt ze door toevoeging van eene kolloïdale stof (gom, eiwit, enz.) Microscopisch bezien blijkt in een e. het vet in zeer fijne druppeltjes verdeeld te zijn in de waterige middenstof. Het wordt daarin fijn verdeeld gehouden door de aanwezigheid van de kolloidale stof. Men onderscheidt natuurlijke e.’s of zaademulsies en kunstmatige -e.’s De eerste zijn die, welke bereid worden uit oliehoudende zaden; het zaad zelf levert hier de eiwitstof, die de olie geëmulgeerd houdt, b. v. Amandelen, Hennepzaad, Papaverzaad, Lijnzaad; men stampt het zaad fijn onder toevoeging van water, waarin men de uitgeperste olie dan direct in den vorm van eene emulsie krijgt; men verwijdert de rest van het zaad. Bij de kunstmatige e.’s worden de te emulgeeren stof en de stof, die emulgeert, bij elkaar gevoegd.
Het meest voorkomend zijne. ’s van oliën met Arabische gom. Eene bekende E. is de Scott’s emulsion, die levertraan bevat. E. in de photografie, de halogeenzilver bevattende gelatine of, (zeldzamer) collodion. Deze e. wordt verkregen door het bijeengieten van gelatine-oplossingen, waarvan de een een halogeenzout (chloride, bromide of jodide) de ander een zilverzout bevat, het gevormde halogeenzilver wordt door wasschen gereinigd. Toevoeging van sommige stoffen, om de houdbaarheid te verhoogen resp. de gevoeligheid voor bepaalde kleuren en voorzichtige verwarming, voltooien de bereiding.