Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 15-11-2018

Christiania

betekenis & definitie

Christiania - Hoofdstad van Noorwegen, residentie van den Koning, eveneens hoofdstad van het stift C. De stad is prachtig gelegen aan de langzaam uit de zee oprijzende kust van de C.-fjord, op gemiddeld 25 M. hoogte, in een zeer vruchtbare streek. C. is in de laatste 100 jaren sterk vooruitgegaan: in 1810 had het nog slechts 11.000 inw., thans 250.000 inw; het is de eenige stad van Noorwegen, waarvan het inwonersaantal de 100.000 overschrijdt. Vroeger was Bergen de voornaamste plaats in Noorwegen, gunstig gelegen voor den handel der Duitsche Hanze. Na 1624, toen op de plaats van het oude Opsloo de nieuwe stad C. gebouwd werd Hoor Christiaan IV en de Oostzeehandel zich steeds meer ontwikkelde, werd C. gaandeweg de eerste handelsstad.

Nu heeft het voor Noorwegen de helft van den invoer, vooral van koren, vleesch en steenkolen en een vierde van den uitvoer: hout, papier, haring en ijs. Als gevolg daarvan heeft C. geregelde scheepvaartverbinding met verschillende Engelsche havens, Hamburg, Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam, Havre en Bordeaux. Voor de belangen van den Nederlandschen handel zorgt een Ned. consul. C. is door spoorwegen verbonden met Bergen, Trondhjem, Karlstadt, Frederikstadt en Göteborg. C. heeft ook een belangrijke plaats in de industrie. In de voorsteden zijn machine- en papierfabrieken, bierbrouwerijen en katoenspinnerijen. De arbeiders van deze fabrieken wonen voornamelijk in de voorsteden, alleen Homansbijen, aan de W.-zijde, in de nabijheid van het koninklijk paleis, bestaat uit villawijken.

Uit de bouwwijze blijkt verder geheel, dat C. een stad uit den nieuweren tijd is; talrijke pleinen, waaronder de Eidsvoldsplaats met het S.orthinggebouw het voornaamste is; verder slechts één kerk, die uit de Middeleeuwen dateert, de Gamle Akerskirke, gebouwd ± 1150. C. bezit ook de eenige Noorsche Universiteit met ± 70 professoren en 1500 studenten, gesticht in 1811 door Frederik VI van Denemarken. Mede is de stad de zetel van de hoogste staatslichamen, als S.orthing en Hooggerechtshof, en is er de militaire academie gevestigd. Het Kunstmuseum bevat voornamelijk werken van Noorsche schilders vanaf de 19.1e eeuw, maar o.a. ook enkele stukken van Nederlandsche meesters. Allerlei voorwerpen uit den Vikingertijd en de latere middeleeuwen zijn bijeengebracht in het Historische Museum. Het mooiste gezicht op de stad heeft men vanaf de sterke vesting Akershus, aangelegd in 1300. herhaalde malen tevergeefs belegerd.