Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 06-12-2018

Bindsla

betekenis & definitie

Bindsla, een soort van salade, die met onze kropsla veel overeenkomst heeft, doordat het product ook hier bestaat in de tot een krop samengevouwen bladeren. Die krop wordt echter veel grooter en verkrijgt bijna den omvang van een suikerbroodskool. Ook zijn de kroppen minder vast, om welke reden zij gewoonlijk op dezelfde wijze als andijvie worden tezamen gebonden, om zo te doen bleeken; vandaar de naam van b i n d s l a. Men kan deze groenten zoowel rauw als gestoofd gebruiken. In ons land wordt zij nog weinig geteeld.

Daarentegen komt ze in België en Frankrijk veel voor. In laatstgenoemd land vormt zij zelfs een belangrijk uitvoerartikel, dat in April en Mei in groote hoeveelheden op de Engelsche markten wordt aangevoerd. Om het produkt zóó vroeg gereed te hebben, wordt het met behulp van glasklokken* gekweekt. Voor de teelt in den open grond is de beste zaaitijd einde April of begin Mei. Men kan de jonge planten dan uitpoten op terreinen, die reeds een voorgewas van jonge groenten hebben opgeleverd.

< >