Stanley Kubrick betekenis & definitie

Stanley Kubrick (1928 - 1999) was een van de grootste filmmakers van de twintigste eeuw. Zijn films, uit allerlei genres, kenmerken zich door vernieuwing en perfectie. Bekende titels zijn: 'A Clockwork Orange' en '2001: A Space Odyssey'.

Geboren in de Bronx in New York als slimme zoon uit een doktersfamilie, wist Stanley Kubrick nooit de verwachtingen van zijn vader waar te maken. Het was een intelligente jongen, maar hij deed hier niet veel mee. Pas toen zijn vader hem een camera gaf, ontstond er een vlammetje in de ambitie van Kubrick. Eerst was het vooral fotografie, maar later kwam hier ook de kunst van het filmen bij.
Na een documentaire gemaakt te hebben en twee niet zo opvallende misdaadfilms, kwam voor Kubrick met 'The Killer' voor het eerst bekendheid bij een groter publiek. Opvallend aan zijn werkwijze was dat hij vrijwel alles zelf deed. Van het schrijven van het script tot de regie en cameravoering.
Het hele oeuvre van Kubrick kenmerkt zich door opvallende keuzes op allerlei manieren. Zowel de onderwerpen als de genres waarin zijn films zich bevonden hebben altijd sterk uiteengelopen. Controversiële films als 'A Clockwork Orange', wisselde hij af met satire en zelfs science fiction ('2001: A Space Odyssey'). Daarnaast was hij een perfectionist die tot in de kleinste details research wilde doen voor een film; iets wat de productietijd altijd lang liet duren.

Gepubliceerd op 20-05-2013