2001: A Space Odyssey betekenis & definitie

2001: A Space Oddesey is een film uit 1968 van de hand van cineast Stanley Kubrick. Het is een science fiction verhaal dat zich voor het grootste gedeelte afspeelt in de ruimte. De visuele effecten waren in de tijd dat de film uitkwam van ongekend formaat.

Kubrick schreef het verhaal van de film samen met Arthur C. Clarke - een Britse schrijver en futuroloog. Beide heren waren erg gefascineerd door ruimte- en tijdreizen, dus het lag voor de hand dat deze twee elementen in het script voor de film zouden komen. Daarnaast is er aandacht voor het idee van kunstmatige intelligentie, iets wat in de jaren zestig nog echt een noviteit was. Het gros van de mensen had nog nooit gehoord van iets dergelijks.
Ook op andere vlakken was 2001: A Space Odyssey zijn tijd ver vooruit, bijvoorbeeld op het gebied van special effects. Het budget stond het toe om gigantische constructies te bouwen om een ruimteschip na te maken waarin het optisch leek alsof de acteurs gewichtloos waren. Ook de befaamde scène waarin de hoofdrolspeler een reis maakt door tijd en ruimte, die meer lijkt op een lsd-trip, maakte visueel veel indruk.
Samen met de pompeuze klassieke muziek en de trage verteltrant maakt dit visuele spektakel deze film tot een van de klassiekers uit de cinematografische geschiedenis.

Gepubliceerd op 30-03-2015