A Clockwork Orange betekenis & definitie

A Clockwork Orange is een film van Stanley Kubrick uit 1971. Het is een schokkend verhaal over een aantal losgeslagen jongeren die zich te buiten doen aan extreem geweld en hier van genieten. Het heeft lang geduurd voordat de film overal openlijk vertoond mocht worden.

Het verhaal voor A Clockwork Orange is gebaseerd op een boek van Anthony Burgess. Het speelt zich af in een troosteloos Londen. Hoofdrolspeler in het verhaal is Alex die samen met een paar vrienden totaal verveeld is in een postmoderne samenleving. Om de tijd te doden doen ze zich te buiten aan excessief geweld dat steeds verder lijkt te gaan. Onschuldige mensen moeten het ontgelden nadat de jonge heren zich vol hebben laten lopen in de Korova Milkbar. Dit is een futuristisch café waar een mengsel van drugs en melk wordt geschonken uit beelden van naakte vrouwen.
Het is al met al een bizar verhaal, dat gelijk toen het uitkwam al veel aandacht trok; zowel negatieve als positieve. Er zit namelijk ook een sterk maatschappijkritische kant aan de film. Het gaat over het zoeken naar een doel in het leven van een jong iemand die opgroeit in relatieve welvaart. Daarnaast heeft het tweede gedeelte van de film kritiek op de overheid die probeert om iedereen koste wat kost in een keurslijf te persen. Dit zijn thema's die nog steeds actueel zijn.

Gepubliceerd op 30-03-2015