Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Sumoworstelen

betekenis & definitie

Sumoworstelen is een Japanse worstelsport die vooral bekend is doordat het wordt uitgeoefend door twee mannen van aanzienlijke omvang, slechts gehuld in een zwarte, stevige luier. Buiten Japan is het sumoworstelen eigenlijk alleen te zien op braderieën in de vorm van sumo-opblaaspakken.

Traditionele sumogevechten vinden plaats in een ring en staan onder leiding van een scheidsrechter en vijf andere rechters. Net als bij andere Japanse vechtsporten spelen rituelen en fatsoensnormen een belangrijke rol. De worstelaars dragen geen kleding, afgezien van een 'mawashi' (een zijden of katoenen lendendoek) van 40 centimeter breed.
Elk gevecht wordt voorafgegaan door een ingewikkelde reeks rituele begroetingen en reinigingsbewegingen, totdat de eerste aanval wordt ingezet. De worstelaar die als eerste met een ander deel dan de voetzolen de vloer raakt, verliest het gevecht. Ook als er buiten het afgebakende strijdtoneel wordt getreden - meestal door het duwen van de tegenstander - wordt het gevecht verloren.