Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 10-04-2015

2015-04-10

Satire

betekenis & definitie

Satire is het spottend, maar treffend neerzetten van een persoon of situatie om te tonen dat er best wel vreemde dingen gebeuren in de wereld. De artistieke vorm waarin dit gegoten werd, was vroeger proza of poëzie, maar tegenwoordig zijn er tal van andere mogelijkheden.

Het middeleeuwse hekel- of spotdicht wordt niet meer geschreven, maar het wordt nog wel gelezen, zeker op de middelbare scholen. Van den vos Reynaerde is een vermaard voorbeeld van oude satire. De samenleving werd in de dertiende eeuw een kritische spiegel voorgehouden door vergelijkingen te maken met het dierenrijk.
In spotprenten uit de krant worden nog steeds dieren als metafoor voor het menselijk tekort ingezet. Ouderwets is deze vorm van satire dus allerminst. Het medium is door de jaren heen wel veranderd.
Op televisie draait het programma Koefnoen in het geheel op satirische sketches en komt LuckyTV geregeld met satirische filmpjes. Met de komst van internet zijn er nieuwe mogelijkheden gekomen om op geestige wijze de spot te drijven. Het bewerken van foto's om deze vervolgens met schier oneindig veel mensen te delen, heeft een dimensie toegevoegd aan de satire. Kakhiel en 9GAG zijn hier - vooral onder jongeren - bekende voorbeelden van.