Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Soul

betekenis & definitie

Soul is een muziekgenre dat zijn oorsprong vond in het Zuiden van de Verenigde Staten vanaf de late jaren vijftig. Het is een mengelmoes van gospelinvloeden en rhythm-and-blues.

Er is binnen de soul nog een onderscheid te maken tussen een aantal substijlen die afhangen van de plaats waar de muziek vandaan komt. Vooral de platenmaatschappijen uit de periode van de opkomende soulmuziek speelden een belangrijke rol in het ontstaan van verschillende stijlen. Zo is er Motown uit Detroit waar veel belangrijke soulartiesten bij aangesloten zaten met een specifieke sound.
In het algemeen is soul te definiëren als de muziek met een een zangstijl die uit de gospel komt en een ritme uit de rhythm-and-blues. De teksten gaan meestal over verloren liefdes en andere emotionele zaken. Het was de muziekstijl die onder de Afro-Amerikaanse jongeren goed werkte begin jaren zestig. Net als in de meer blanke popmuziek kwam er een golf van nieuwe bands die zich afzetten tegen de veel traditionelere muziek van de vorige generaties.
Ray Charles mag gezien worden als een van de eerste soulartiesten, maar met figuren als Otis Redding, Sam Cooke en Aretha Franklin werd de muziek pas echt groot. Later kwam daar James Brown bij die de stroming een ruigere kant opstuurde; een beweging waar uiteindelijk de funk uit voortkwam.