Aretha Franklin betekenis & definitie

Aretha Franklin (1942) is een bekende soulzangeres. Ze is de oudste uit een domineesgezin van zes kinderen uit Memphis en is bekend van nummers als: Respect, Think en I Say a little prayer.

Als kind zat Aretha al in het kerkkoor van de baptistenkerk waar haar vader voorganger was. Bij de muzikale Franklins thuis kwamen gospelgrootheden als Sam Cooke over de vloer. De eerste plaat van Franklin wordt opgenomen in de kerk van haar vader; ze is dan zeventien jaar. Ze wil echter meer en ziet dit niet in Memphis gebeuren. In New York verwacht ze meer kansen te hebben om een succesvolle zangcarrière te realiseren.
Haar talent wordt al snel opgepikt en ze krijgt een platencontract. Toch duurt het nog even voor de echte successen behaald worden. Met een nummer van Otis Redding, 'Respect', behaalt ze in 1967 haar eerste nummer 1-hit. Daarna gaat het snel met de stijgende populariteit van de souldiva. Ze krijgt de bijnaam Queen of Soul en maakt een tournee door Europa. Vele albums en hits volgen tot de rek er uit is. Het latere werk is nooit zo populair geworden als haar eerste authentieke soulsound. Toch blijft Franklin een icoon voor Afro-Amerikaanse, vrouwelijke soul.

Laatst bijgewerkt 13-05-2013