Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-04-2015

2015-04-13

Motown

betekenis & definitie

Motown is een muzieklabel uit Detroit. Het is opgericht door Berry Gordy in de jaren vijftig. In deze tijd ging het snel met het succes van het label met de specifieke Motown sound.

Berry Gordy creëerde in een relatief korte tijd een soort muzikaal imperium. Hij wist talentvolle artiesten, producers, liedjesschrijvers en studiomuzikanten aan zich te binden. In eerste instantie richtte het label zich op rock-'n-roll muziek, maar Gordy liet gospelelementen steeds meer naar voren komen in de muziek die onder de Motownvlag geproduceerd werd.
Tamboerijn en handgeklap worden naast een vocale vraag-antwoord-structuur kenmerkende elementen voor de Motownmuziek. Het is hierdoor dat de gospel- en soulmuziek steeds grotere populariteit verwerft onder alle lagen van de bevolking. The Supremes en de The Temptations boeken successen in de hitlijsten. Ook grote namen als Marvin Gaye en Stevie Wonder vielen onder Berry Gordy en zijn Motownlabel.
Gordy zorgde voor een competitieve strijd tussen de verschillende liedjesschrijvers die aan het label verbonden waren. Dit zorgde voor veel hits, want de songwriters probeerden allemaal een wit voetje te halen bij de grote baas. Dit werkte zo goed dat 75 procent van de door Motown uitgebrachte singles een hit werd.