Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-05-2013

2013-05-13

Otis Redding

betekenis & definitie

Otis Redding (1941 - 1967) was een bekende soulzanger uit Amerika. Zijn emotionele ballades die hij met veel passie zong maakten hem tot een belangrijk persoon in de soul-muziek. Toch kwam zijn bekendheid bij het grote publiek pas na zijn dood met het nummer '(Sittin' on) The dock of the bay'

Otis wordt geboren in de Amerikaanse staat Georgia. Op zijn vijftiende stopt hij met school en besluit de kost voor de familie te verdienen met het zingen in een achtergrondkoor van Little Richard. Hij probeert daarna met meerdere bandjes succes te boeken, maar het gaat moeizaam. Na een korte periode in Los Angeles gewoond te hebben, keert Redding weer terug naar Georgia. Hij krijgt de kans om in een kwartiertje studiotijd een zelfgeschreven nummer - iets wat vrij ongewoon was in die tijd - op te nemen. Het wordt een bescheiden hit en er volgen meer ballades die zich kenmerken door emotionele teksten en soulvolle zang.
Toch was Otis Redding in de Verenigde Staten lange tijd een soort randfiguur die vooral populariteit genoot in de Afro-Amerikaanse gemeenschap. Na een geslaagd optreden 1967 op het Monterey Popfestival vergroot zijn succes onder de blanke bevolking. Dit is echter vlak voor het tragische vliegtuigongeluk dat Otis niet overleefd. 'The dock of the bay' was al opgenomen, maar het gedeelte waar gefluit te horen is, zou nog ingezongen worden. De producer heeft het er echter ingelaten en het nummer werd uitgebracht. Deze grootste hit van Redding heeft hij zelf niet meegemaakt.