Nick Felix

Stagiair bij KRO Brandpunt

Gepubliceerd op 13-05-2013

2013-05-13

Sam Cooke

betekenis & definitie

Sam Cooke (1931 - 1964) was een toonaangevende zanger in de soul- en gospelmuziek. Hij wordt gezien als een pionier in het soulgenre, al neigt zijn hit 'Wonderful world' meer naar popmuziek.

Cooke wordt geboren in Mississippi in een groot gezin. Zijn vader is predikant in een baptistenkerk en al op jonge leeftijd zingt de Sam in het koor. Zijn talent is evident en hij wordt opgepikt om de leadzanger in een bekend gospelkoor te worden. Daar ontwikkelt hij in korte tijd een fantastische zangstijl.
Op aandringen van zijn manager neemt Cooke een meer popachtige plaat op, maar erg gewaardeerd wordt deze zet niet. Als hij overstapt van label en weer terugkeert naar een wat meer soulvol geluid, komt het weer goed tussen Cooke en zijn fans. Met 'Wonderful world' scoort hij een grote hit.
Cooke wordt gezien als een van de grootste en meest invloedrijke soulzangers die de weg bereidde voor zangers als Otis Redding, Bobby Womack en Aretha Franklin. Zijn goedlachse, aantrekkelijke voorkomen maakte hem populair bij de vrouwelijke fans. Een van zijn escapades als womanizer werd hem echter fataal. Op 33-jarige leeftijd wordt hij neergeschoten door de eigenares van een motel in Los Angeles. De precieze toedracht van de moord is nooit boven water gekomen.