Decanteren betekenis & definitie

Decanteren is een term uit de wijnwereld die staat voor het overschenken van een fles wijn in een speciale karaf. Dit kan om twee redenen gedaan worden: bij een jonge wijn om de wijn te beluchten en bij een fles die al langer gelegen heeft (een oude wijn) om het droesem te scheiden van de vloeistof.

Het beluchten van een wijn is niets anders dan de smaken die in de vloeistof zitten losmaken. Dit wordt bewerkstelligd door het in contact te laten komen met zuurstof. Decanteren zorgt hiervoor bij een jonge wijn. Na het overschenken in de decanteerkaraf dient men de wijn een tijdje te laten staan. Hierdoor zouden de smaken die in de wijn verborgen zitten meer los moeten komen. Inmiddels zijn er echter vinologen die kritisch zijn over het nut van decanteren.
Bij oude wijnen, die dus al een tijdje hebben gelegen om te rijpen, ontstaat vaak droesem onder in de fles. Dit kan een wrange smaak geven en het is niet wenselijk om dit in het glas te krijgen. Om dit dus te voorkomen kan de belegen fles rustig worden overgeschonken in een decanteerkaraf. De bedoeling is dat het residu achterblijft in de fles. Ook hier zijn kritische kanttekeningen bij te plaatsen: er zijn kenners die vinden dat door dit proces de verfijnde smaaknuances doet vervliegen.

Gepubliceerd op 03-02-2013