Wat is de betekenis van Decanteren?

2024-04-23
Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

decanteren

door afgieten zuiveren. wijn of een andere vloeistof voorzichtig afgieten van het bezinksel zodat dit achterblijft en de vloeistof wordt gezuiverd; in het geval van wijn door deze langzaam uit de fles over te gieten in een karaf of een glas. Voorbeelden: Om het depot niet in het glas te krijgen kunt u de port decanteren, dat wil zegg...

2024-04-23
Nederlandstalige WikiWoordenboek

Wiktionary (2019)

decanteren

decanteren - Werkwoord 1. (ov) het afgieten van een vloeistof nadat de vaste stof in de vloeistof bezonken is Woordherkomst afgeleid van het Franse décanter (met het voorvoegsel de- en met het achtervoegsel -eren) Verwante begrippen decanteerfles

2024-04-23
Muiswerk Educatief

Muiswerk Educatief (2017)

decanteren

decanteren - regelmatig werkwoord uitspraak: de-can-te-ren 1. wijn vanuit de fles in een karaf schenken ♢ door het decanteren komt er zuurstof bij de wijn, wat de smaak ten goede komt Regelmatig werkwoord: de-can-te-ren ...

2024-04-23
Culinair van a tot z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

décanteren

Het overschenken van een fles wijn in een wijnkaraf en wel zodanig dat dan het dépôt in de fles achterblijft.

2024-04-23
Nick Felix

Nick Felix (2014)

Decanteren

Decanteren is een term uit de wijnwereld die staat voor het overschenken van een fles wijn in een speciale karaf. Dit kan om twee redenen gedaan worden: bij een jonge wijn om de wijn te beluchten en bij een fles die al langer gelegen heeft (een oude wijn) om het droesem te scheiden van de vloeistof. Het beluchten van een wijn is niets anders dan de...

2024-04-23
Eerste hulp bij wijn begrippenlijst

Harold Hamersma (2005)

decanteren

Dit overgieten van de wijn in een karaf is steeds vaker nodig. Niet voor de goedkope massaproductie, maar wel voor het middensegment en hoger. Steeds vaker stoppen de wijnmakers met filteren of doen dat heel licht om zoveel mogelijk geur- en smaakstoffen in de wijn te houden. Vaste stoffen blijven nu in de wijn achter en die zakken naar verloop van...

2024-04-23
Kleine encyclopedie van het snobisme

Anton Moonen (2000)

Decanteren

De belangrijkste reden om te decanteren is dat men zo de wijn van zijn bezinksel kan ontdoen. De tweede reden is dat een eenvoudige baccarat-karaf heel elegant staat op tafel. De derde reden is het laten ademen van de wijn. Een jonge wijn kan men enige uren laten chambreren, een rijpe wijn hoogstens twee a drie uur. Een gevoelige oude wijn mag men...

2024-04-23
Woordenboek vreemde woorden

A. Kolsteren en Ewoud Sanders (1994)

Decanteren

[Fr. décanter, van MLat. decanthare, van Lat. de- = vanaf, en canthus = nauwe hals van vaas] vloeistof, bijv. wijn, voorzichtig afgieten van bezinksel.

Wil je toegang tot alle 20 resultaten?

Ja, ik word vriend van Ensie!
2024-04-23
Vreemd Nederlands

Jan Meulendijks (1993)

Decanteren

de heldere vloeistof boven het bezinksel afgieten