Gepubliceerd op 01-12-2020

vriesdrogen

betekenis & definitie

(sublimatiedrogen, vriesconditioneren), techniek waarbij onder verminderde druk en bij temperaturen onder het vriespunt water aan stoffen wordt onttrokken. Door het vriezen wordt de binding van het water met het produkt verbroken en door de onderdruk sublimeert het ijs tot waterdamp.

Vervolgens wordt het produkt weer ontdooid. Door het gebruik van warmtewisselaars kan de bij het bevriezen vrijkomende condensatiewarmte worden benut bij het ontdooien. Met dit vriesdrogen kunnen zeer lage vochtigheidspercentages worden bereikt. Ten opzichte van b.v. droging met hete lucht heeft vriesdrogen als voordelen, dat er een geringere uitstoot van vluchtige stoffen optreedt, er weinig chemische veranderingen in het te drogen produkt optreden en dat bij de lage temperaturen geen stankproblemen ontstaan. Nadelen van deze techniek zijn de relatief hoge kosten en de storingsgevoeligheid van de apparatuur.Vriesdrogen wordt vooral toegepast in de levensmiddelenindustrie voor de droging van o.a. koffie, kaas, melk, vlees, vis, groenten, fruit en bij hogere temperatuur aan bederf onderhevige produkten, en in de medische industrie bij de droging van bloedplasma. Ook wordt een methode ontwikkeld om zuiveringsslib d.m.v. vriesdrogen in te dikken.

< >