Martin Meulenberg

Lexicon van de multiculturele samenleving

Gepubliceerd op 03-03-2017

2017-03-03

Creolisering

betekenis & definitie

Het proces van wisselwerking tussen (sub)cultu­ren zodat door wederzijdse beïnvloeding en interactie een nieuwe (sub)cultuur ontstaat.

Mensen met verschillende culturele achtergronden die met elkaar leven, nemen gewild of ongewild culturele uitingen van elkaar over. In het Nederlandse eetgedrag zijn tal van gerechten overgenomen uit bijv. de Indonesische, Italiaanse, Griekse, Turkse en Surinaamse keuken, zoals vele allochtonen typisch Nederlandse eetgewoonten heb­ ben overgenomen.

Creolisering is vaak het snelst zichtbaar in de taal. In het Nederlands zijn in de loop der eeuwen woorden overgenomen uit o.a. het Frans, Engels, Turks, Spaans, en Russisch, zonder dat we ons dat nog bewust zijn . Het Sranan van Suriname, het Papiamento van Curaçao, het Creolandes van de Kaapverdianen en recentelijk de straattaal van jongeren zijn voorbeelden daarvan. Ook in de muziek zijn mooie voorbeelden van creolisering te vinden, zoals bhangra en chutney· De term komt van creool, waarmee ooit kinderen werden aangeduid die een witte en zwarte ouder hadden.